Att tillhandahålla teknologi (en tracker bl.a.) på sin hemsida som gör det lätt för vem som helst att dela ut och/eller ladda ner upphovsrättsskyddat material är väl medhjälp till brott om något?

Hell, utan The Pirate Bay (härefter TPB) hade jag själv nog inte ens jobbat mig med att ladda ner det lilla jag har, och bara det bevisar att “tillfället gör tjuven” eller hur? :/

Vänta nu… Google då? En del hävdar att sökmotorer som t.ex. Google också är skyldiga till att sprida upphovsrättsskyddat material… Men det är några stora skillnader på TPB och Google som inte går att bortse från:

  1. Google letar upp och indexerar innehåll och den gör sökbar. Sökresultaten presenteras i form av hyperlänkar till sajter som frivilligt tillhandahåller innehåll. Google Cache, Google News och YouTube får ibland kritik men de anstränger sig med att hålla sig inom ramarna av “fair use” och YouTube har för vana att plocka bort upphovsrättsskyddat material.

    TPB, å andra sidan, är en sajt som innehåller ett index av torrent-filer som dess användare kan uppdatera. Med andra ord indexerar TPB inte material som redan finns publikt tillgänglig. Vidare fungerar TPB som en tracker av torrentfiler för dess användare. Torrentfiler är värdelösa utan en tracker så detta är en stor skillnad. Ja, man kan hitta torrentfiler via Google, det är bara för att Google har indexerat en tracker, som t.ex. TPB, och länkar till dess sida.
  2. Det mesta man kan hitta på Google är lagligt på så sett att de som äger materialet har delat ut det på sin sajt som har indexerats av Google. Om man inte vill att Google indexerar delar av, eller hela sin sajt, så finns det ett par väldigt enkla sätt att låta Google veta detta och som den respekterar. Det mesta materialet på TPB däremot, är inte lagligt, eftersom de som delar med sig av materialet inte är ägare av det eller så har de inte tillstånd att som tredje part sprida det vidare.
  3. För både Google och TPB är det en trivial sak att plocka bort upphovsrättsskyddat material från sina respektive sajter. Google respekterar upphovsrätten och plockar bort material, vanligtvis efter att ha fått ett meddelande från ägaren till något material. Google tar även bort material som de nödvändigtvis inte skulle behöva ta bort, som t.ex. Google gatuvy-bilder, om man ber dem om detta. TPB vägrar gång på gång att ta bort filer efter uppmaningar av upphovsmän eller deras ombud. Istället brukar TPB svara på ett ytterst oförskämt, barnsligt och förolämpande sätt.

Bara det sista får mina sympatier för TPB att grusas totalt. :(