Exempel på cookie

Med kakor menar jag inte sådana som är goda och man äter… utan jag menar små filer som lagras på din dator. Kanske är de mer kända som cookies, som de heter på engelska?

Nåja, vad är då dessa kakor och hur påverkas ni, kod35-läsare, av dessa?

Jo, en kaka är en liten (ganska jävla pytteliten för det mesta) textfil som skickas från t.ex. denna hemsidan till din dator med en smula information som kan vara behjälplig för dig när du är här just nu eller när du besöker sidan nästa gång. Varje gång du besöker en sajt som använder kakor kollar sajten (via webbläsaren) om du har nån god liten kaka med info ifrån just den sajten. Så kakor är helt ofarliga och är inget att vara rädd för! Hedersord.

Så, hur använder Kod35 kakor undrar ni väl då?

Jo, om man väljer att kommentera en artikel här så kan man bocka i en ruta samtidigt för att bli ihågkommen av sajten så att man slipper skriva sitt namn, epost m.m. nästkommande gånger man vill kommentera. Ja! Dessa uppgifter sparas då i var sina små små kakor som lagras lokalt på din dator helt skyddade från omvärlden (förutom från denna sajten då lol).

Enligt svensk lag är man skyldig att uppge på sin sajt om den använder kakor, antagligen pga den personliga integriteten och sånt tjafs, men det har jag ju glömt att uppge tidigare…. så berätta inte för nån att jag bröt mot lagen där ett tag ok..? Tack! ;)

Och hey, om du fortfarande är rädd för kakor kan man ställa in sin webbläsare så att den automatiskt nekar till lagring av kakor. Och radera gamla kakor kan man med. Jo. (Jag var tvungen att berätta det med enl. lagen kom jag på…)