Eftersom “Veckans ord” krävde för mycket av min tankeverksamhet under mina lediga stunder så kommer det istället att heta “Om ett ord” och publiceras lite mer slumpmässigt, närhelst jag kommer på ett ord, en förkortning eller liknande att skriva om.

Ok – Om ett ord – SDARS

Digital Audio Radio Services – Digitalradio, och i detta fallet via Satellit verkar vara på stark frammarsch. Såpass att det ska finnas som tillval i våra bilar.

Det finns några stora “digitalradioleverantörer” (kan vi väl kalla det) än så länge: XM Radio och Sirius i Nordamerika och WorldSpace i Europa, Asien och Afrika. Dessa “digitalradioleverantörer” kan närmast jämföras med t.ex. Comhem, Canal Digital m.fl. som leverar digitalTV till våra hem här i Sverige. Så, för att kunna lyssna på digitalradio så behövs en dekoder, precis som till digital TV.

Bland annat Fordkoncernen har, vad jag har förstått, valt Sirius som leverantör och därför kan man välja att få sin nya bil utrustad med en Sirius SDARS-enhet/dekoder som tillval för att sedan kunna lyssna på hundratals reklamfria radiokanaler med klockrent ljud! Det kostar så klart en liten summa, från ca $13 och uppåt i månaden, att abonnera på digitalradio också.