Hakkapeliitta (Hackapelit på svenska) var namnet som det finska kavalleriet fick under det trettioåriga kriget på 1600-talet då Gustav II Adolf regerade över det svensk(finsk)a riket.

Termen Hakkapeliitta kommer från det finska Hakkaa päälle! – ett stridsrop på finska som betyder Hacka på eller egentligen Slå-på som man kan ropa när det är dags att “slå-på” någon.

De vältränade Hackapeliterna var mycket fruktade krigarmän då de hade som taktik att snabbt och överraskande anfalla i full galopp på sina stora och uthålliga Finnhästar. De var utrustade med två pistoler, ett svärd, hjälm och lätt läderrustning med bröstplåt av stål. Ena pistolen brukade avfyras under anfallet på tjugo stegs avstånd och den andra på fem stegs avstånd, sedan drogs svärdet. Även den stora hästen var som ett vapen när när man helt sonika red på fiendens infanterister så att de trampades ihjäl.

En del trodde att Hackapeliterna gjorde sig oslagbara med hjälp av trolldom eller häxkonst och i den Romersk-Katolska kyrkan hade man till och med en speciell bön som löd – “A horribile Haccapaelitorum agmine libera nos, Domine.” som betyder _“O Herre, frälsa oss från den hemska armén av Hackapeliter.”

[Finsk brytning] Så... akta sej, akta sej! [/Finsk brytning]

1936 namngav Nokia sina vinterdäck Hakkapeliitta och det är väl därifrån de allra flesta känner igen namnet.